Zakaj jesti zdravo?
V času, ko je življenjski tempo izredno hiter in ko
zaradi pomanjkanja časa pogosto jemo neredno ter izbiramo nekvalitetno hrano,
je zelo pomembno, da se začnemo zavedati pomena zdrave prehrane. Večina ljudi
je dobro seznanjenih s pojmom zdrava prehrana in vedo, katera hrana to je in
tudi, kje jo lahko kupijo. Vendar pa zdrava prehrana ni sama sebi namen in če
razumemo, kako pravilno izbrana hrana vpliva na naše telo, mnogo lažje
upoštevamo pravila zdravega prehranjevanja in smo tudi bolj motivirani pri spremembi
načina prehranjevanja.
Problem današnje prehrane je, da je najdostopnejša hrana
energijsko zelo bogata, hkrati pa zelo revna s hranili (vitamini, minerali,
esencialne aminokisline, zdrave maščobne kisline,...), ki so nujno potrebna za
normalno delovanje našega telesa.
Na tem mestu se srečujemo s paradoksom – nabirajo se nam odvečni
kilogrami, naše telo pa je sestradano. Poleg tega, da se nam nabirajo
odvečni kilogrami, se zaradi napačne izbire hrane srečujemo tudi z »lažnim«
pomanjkanjem energije kot posledice velikih skokov in posledično padcev glukoze
v krvi, ko naše telo s hrano dobi dovolj energije, vendar zaradi nihanj
sladkorja v krvi še vedno občutimo lakoto. Če razumemo, kako naše telo
uporablja to, kar pojemo in kaj počne s posameznimi hranili, se bomo tudi lažje
izognili »prazni« hrani in slabemu počutju.
HRANA
KOT GORIVO
Naše telo poganja gorivo v
obliki hrane in če ta ni kakovostna, od telesa ne moremo pričakovati visoke storilnosti. V telesu potekajo
različni procesi, pri katerih iz ogljikovih hidratov, maščob in v skrajnem
primeru tudi beljakovin dobivamo energijo.
Glavni vir energije za
telo so maščobe in ogljikovi hidrati. Medtem ko so slednji nekakšen univerzalni
vir energije za vse telo, pa so maščobe kot vir energije uporabne povsod razen
v možganih. Možganske celice namreč kot energijo lahko uporabljajo le glukozo
(grozdni sladkor).
Koliko energije se nahaja
v hrani, je odvisno od njene sestave. Mastna hrana je bistveno bolj kalorična
kot hrana, ki vsebuje pretežno ogljikove hidrate ali beljakovine. Za boljšo
predstavo naj povemo, da gram maščobe vsebuje več kot dvakrat več energije (9
kcal oziroma 37 kJ) kot gram ogljikovih hidratov (škrob, sladkor; 3,75 kcal
oziroma 16 kJ) ali gram beljakovin (4 kcal oziroma 17kJ).
Kaj je kakovostna hrana?
Pomembno je, da nam zagotovi vsa potrebna hranila in da obenem ne povzroča prevelikih nihanj v ravni krvnega sladkorja ter da ni energijsko preobilna. Medtem ko velik kos belega kruha vsebuje le ogljikove hidrate, torej energijo v eni od najhitreje dostopnih oblik, je enako veliko kos polnozrnatega kruha energijsko prav tako bogat, vendar se energija iz njega sprošča počasneje, kar prepreči nihanja krvnega sladkorja, poleg tega pa iz otrobov in dodanih semen dobimo še veliko zdravih maščob, vlaknin in vitaminov.
SESTAVA
HRANE
Čeprav je hrana v prvi
vrsti gorivo za telo, pa se moramo zavedati, da predstavlja veliko več kot
zgolj vir energije. Rek »smo to, kar jemo« ni iz trte zvit in zavedati
se moramo, da naše telo vse, kar potrebuje za izdelavo strukturnih in
funkcionalnih delov telesa, dobi iz hrane. Večino telesu potrebnih
molekul lahko telo izdela samo v procesu presnove, ko osnovne gradnike, ki jih
je dobilo s prebavo (razgradnjo na osnovne gradnike) zaužite hrane, naprej
spreminja in iz njih gradi nove strukture (encime, membrane celic, hormone, vitamine,
receptorje in še in še). Določenih snovi, pravimo jim esencialne, pa telo ne
more samo izdelati, saj nima ustreznih encimskih mehanizmov, zato si jih moramo
zagotoviti z ustrezno prehrano. Mednje spadajo nekatere aminokisline (najdemo
jih v beljakovinah), nekatere maščobne kisline (nahajajo se v maščobah in
oljih), minerali in vitamini. Če teh hranil s hrano ne zaužijemo dovolj, lahko
nastopijo motnje v delovanju telesa. Takšen primer je vitamin B12, ki ga dobimo
le, če uživamo hrano živalskega izvora.
MAKROHRANILA
Izbor hrane vpliva na
zdravje in delovanje našega telesa ter na dobro počutje. Hrana, ki jo
zaužijemo, vsebuje širok spekter hranil oziroma snovi, ki jih telo potrebuje za
rast, razvoj, vzdrževanje in popravilo telesnih struktur ter pravilen potek
vseh procesov v telesu. Ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe sodijo med
tako imenovana makrohranila in jih dnevno potrebujemo v večjih količinah.
Medtem, ko so maščobe in ogljikovi hidrati primarno vir energije za telo, pa
beljakovine služijo predvsem za tvorbo telesnih struktur (rast in razvoj,
obnova telesa, receptorji na membranah celic...) in presnovnih molekul
(encimov).
OGLJIKOVI
HIDRATI
telo oskrbujejo z
energijo, so strukturni elementi (vezivno tkivo, hrustanec, celuloza) in gradniki
drugih molekul. Ogljikovi hidrati so nujni za ustvarjanje glikogena v mišicah
in jetrih ter predstavljajo osnovno hranilo za živčni sistem. Delimo jih na
enostavne in sestavljene. Med enostavne ogljikove hidrate uvrščamo monosaharide
(glukoza, fruktoza, manoza, galaktoza) in disaharide (saharoza, laktoza,
maltoza). Po zaužitju se hitro prebavijo, zagotavljajo hiter vir energije in
povzročijo hitro izločanje inzulina. Med sestavljene ogljikove hidrate spadajo
polisaharidi (glikogen, škrob in prehranska vlaknina). Sestavljeni ogljikovi
hidrati predstavljajo enakomernejši in dolgotrajnejši priliv energije, saj jih
telo razgrajuje počasneje in se zato energija iz njih sprošča postopno.
Presežek zaužitih ogljikovih hidratov, ki jih zaužijemo, se pretvori v glikogen
in v maščobne rezerve.
MAŠČOBE
v telesu predstavljajo
zalogo energije, poleg tega pa jih telo potrebuje za izgradnjo možganskih celic
(60% možganov predstavljajo maščobe), živčnega sistema, hormonov ter so ključna
sestavina celične membrane. Maščobe hrani dajejo okus ter imajo pomembno vlogo
pri teksturi živila in občutku sitosti. Pomembne so tudi pri absorpciji in
skladiščenju v maščobah topnih vitaminov A, D, E in K.
Maščob je več vrst in za
zdravje je zelo pomembno, da jih uživamo v pravem razmerju in predvsem, da
posegamo po različnih virih in vrstah maščob. Nobena v naravi prisotna vrsta
maščob ni sama po sebi slaba, dokler jo uživamo v primernih količinah.
Maščobe so holesterol,
trigliceridi, fosfolipidi in proste maščobne kisline. Slednje v grobem delimo
na nasičene in nenasičene, na to lastnost pa smo pozorni zato, ker lahko
posredno vpliva na zdravje srca in
ožilja. Nasičene maščobne kisline najdemo predvsem v živilih živalskega izvora,
pa tudi v živilih rastlinskega izvora (kokosova mast, kakavovo maslo). Uživanje
večjih količin hrane, bogate z nasičenimi maščobnimi kislinami, povečuje
količino holesterola v krvi, s tem pa se povečuje tudi tveganje za nastanek
srčnih bolezni. Podoben učinek imajo trans-maščobne kisline, ki
jih najdemo v izdelkih s hidrogeniranim
rastlinskim oljem (margarine, pekovski izdelki, ocvrta živila). Ko se maščoba
spremeni iz tekoče v trdno obliko, pride do stranskih produktov –
trans-maščobnih kislin, ki prispevajo še k višjemu nivoju holesterola v krvi,
kot nasičene maščobe. Takim izdelkom se raje popolnoma izognimo.
Nenasičene maščobne
kisline so pogosteje prisotne v rastlinskih oljih, pa tudi v mastnih ribah. Za
telo so od nenasičenih maščobnih kislin
še posebej pomembne omega-3 maščobne kisline, ki varujejo naše srce in ožilje,
v večjih količinah pa so prisotne v mesu mastnih rib (losos) ter v lanenem,
repičnem in sojinem olju.
Dnevno naj bi zaužili
20-35% energije v obliki maščob. Od tega naj bi zaužili največ eno tretjino
nasičenih maščob ter dve tretjini nenasičenih maščob. Maščobe so nujna
sestavina človeške prehrane tudi zato, ker telo potrebuje nekatere maščobne
kisline, ker jih samo ne more zgraditi (esencialne maščobne kisline).
BELJAKOVINE
predstavljajo približno
15% telesne teže. Sestavljene so iz aminokislin. Beljakovine, ki jih zaužijemo,
prebavni encimi najprej razgradijo na aminokisline, te pa se ponovno uporabijo
za sintezo telesu lastnih beljakovin. Telo aminokisline izdeluje tudi samo,
vendar je pomembno je vedeti, da človeško telo 9 od 22 v hrani prisotnih
aminokislin ni sposobno proizvesti samo (esencialne aminokisline) in jih mora
nujno zaužiti s hrano.
Beljakovine igrajo
pomembno vlogo v telesu: sodelujejo pri presnovi, so sestavni del organov,
uravnavajo celične procese, pomembne so pri gibanju (so osnovni gradnik
skeletnih mišic), poleg tega pa so potrebne tudi za rast in obnovo vseh
telesnih tkiv, so sestavni del protiteles, uravnavajo količino in sestavo
telesnih tekočin, so sestavni del nekaterih hormonov in vseh encimov, določene
aminokisline sodelujejo pri sintezi vitaminov in snovi, ki omogočajo delovanje
živčnega sistema (nevrotransmiterjev) itd. V pogojih energijskega primanjkljaja
lahko telo beljakovine porablja tudi za pridobivanje energije, vendar je to
zaradi potratnosti procesa in slabega energijskega izkupička zelo redko (do
tega pride le takrat, ko telo porabi vse dostopne zaloge ogljikovih hidraov in
maščob).
MIKROHRANILA
Poleg makrohranil za
normalno delovanje telesa potrebujemo tudi mikrohranila, vitamine in minerale.
Mikrohranila delujejo kot katalizatorji (pospeševalci kemijskih reakcij) pri
izkoriščanju makrohranil, poleg tega pa imajo še številne druge pomembne vloge,
tako pri izgradnji organizma kot tudi pri delovanju organov.
Med najpogostejše v hrani prisotne
minerale spadajo kalcij, magnezij, baker, cink, selen in železo. Pomembni so za
nastajanje veziva in barvil za zaščito kože, prisotni so v telesnih tkivih,
spodbujajo presnovo in ščitijo telo pred škodljivim delovanjem prostih
radikalov, potrebni so za nastanek hemoglobina in mioglobina. Pri pomanjkanju
lahko pride do anemije, okvare skeleta, motenj v delovanju živčnega sistema,
okvar v pigmentaciji in strukturi las, srčnih motenj, težav s kožo, zaostajanja
v rasti in spolnem razvoju, motenj v celjenju ran, izpadanja las, utrujenosti,
pomanjkanje energije, zmanjšanja odpornosti proti okužbam.
VITAMINI
so nujno potrebni za
normalno delovanje, saj sodelujejo v številnih telesnih procesih. Pomembni so
za sintezo nekaterih aminokislin, nastanek krvnih celic, tvorbo protiteles in
delovanje imunskega sistema, delovanje živčnega sistema, presnovo maščob,
beljakovin in ogljikovih hidratov, absorbciji snovi, sintezo genetskega
materiala, zaščito telesa pred poškodbami in še mnogo drugih procesov. Ker
jih človeški organizem ni sposoben sintetizirati sam (razen v manjših količinah
vitamina D in K), jih moramo v dobiti s hrano. Nobeno živilo ne
vsebuje vseh vitaminov, zato moramo za pokritje vseh potrebnih vitaminov
uživati pestro hrano. Pomanjkanje vitaminov je lahko posledica enolične
prehrane, nizkega energijskega vnosa, uničenja vitaminov med kuhanjem in
pripravo hrane ter med transportom in skladiščenjem.
KJE
V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU NAM PRAVILNA PREHRANA POMAGA IN ZAKAJ?
Zdrava prehrana je
pomembna tudi zato, ker pomaga organizmu ohranjati ravnovesje, kjer procesi, ki
se odvijajo v telesu, ostanejo strogo nadzorovani in kjer je zaloga vseh
potrebnih molekul ravno prav velika, da lahko vsi procesi normalno tečejo. To
se na primer dogaja v procesu presnove, ko kot stranski produkt stalno
nastajajo prosti radikali, visoko reaktivne spojine, ki se zelo rade vežejo na
molekule okoli sebe (maščobe, proteine, DNK,...) in jih spremenijo, da niso več
uporabne ali da postanejo celo škodljive. Da do tega ne pride, skrbi strogo nadzorovan
sistem encimov, ki sproti lovijo proste radikale in odpravljajo posledice
njihovega delovanja (oksidativnega stresa). Kadar pa je naše telo izpostavljeno
dodatnemu stresu (na primer smo izpostavljeni ionizirajočim sevanjem, smo pod
stresom, uživamo škropljeno sadje, kadimo, hitro hujšamo, intenzivno vadimo,
...), telo ne zmore več nadzorovati teh procesov in nevarnost okvar se močno
poveča. Pomagamo mu lahko tako, da uživamo hrano, bogato z antioksidanti
(predvsem temno obarvano sadje in zelenjava), ki telesu pomagajo loviti proste
radikale in jih, če se izrazimo zelo preprosto, nevtralizirajo.
Za svoje telo lahko zelo
veliko naredite s pametno izbiro hrane, saj boste na ta način telesu
zagotavljali vse potrebne snovi, ki mu bodo omogočale optimalno delovanje in mu
pomagale pri vsakodnevnem bojevanju z negativnimi dejavniki. Naslednjič, ko
boste naročali hrano v restavraciji ali pa izbirali malico v trgovini vam
predlagamo, da dobro premislite, kako se bo vaše telo odzvalo na to, kar
nameravate pojesti oziroma ali boste s tem, kar nameravate pojesti, telesu
resnično dali to, kar potrebuje!
Za dodatno branje o zdravi prehrani ali spoznavanje, kako vam pri izbiri vaše prehrane lahko pomaga poznavanje vaše genske zasnove, preverite našo spletno stran ali nas kontaktirajte:
080 28 27
Ni komentarjev:
Objavite komentar