sreda, 1. avgust 2012

Le tretjina testiranih Slovencev dobro presnavlja kofein

Geni nosijo zapis za zgradbo beljakovin, ki sestavljajo naše telo, sodelujejo v procesih presnove, pri transportu snovi, signalizaciji med celicami. Spremembe v zaporedju DNK lahko tako vplivajo na strukturo, količino ali pa na aktivnost določene beljakovine, ki jo dani gen kodira in s tem pomembno vplivajo na našo presnovo. Primer vpliva genskega polimorfizma na aktivnost encima in posledično na spremembo presnove je točkovna mutacija v genu za encim CYP1A2, ki presnavlja kofein. Ljudje, ki nosijo eno ali dve »okvarjeni« kopiji gena za ta encim, kofein presnavljajo počasneje. V praksi to pomeni, da ima kava, ki jo spijemo, na nas večji učinek, saj kofein dalj časa ostane v organizmu. 


Ljudje, ki kofein presnavljajo počasi, imajo ob prekomernem pitju kave večje tveganje za srčni infarkt

K razlikam glede odzivnosti na kofein delno sicer pripomore pridobljena toleranca, ki jo dobimo s pogostim uživanjem kofeinskih napitkov, del razlik pa moramo pripisati tudi genom, ki se med posamezniki razlikujejo. Znano je, da je razpolovna doba kofeina, to je čas, v katerem se razgradi polovica kofeina, pri človeku od 1,5 do 9,5 ure, odvisno od genotipa in pridobljene tolerance. Medtem ko približno polovica evropejcev kofein presnavlja hitro, je v Sloveniji glede na naše rezultate hitrih presnavljalcev kofeina manj. Ugotovili smo, da kofein hitro presnavlja le tretjina
do zdaj testiranih Slovencev (tisti, ki so opravili DNK analizo LifeGenetics). Pri teh ljudeh naj pitje kave ne bi prispevalo k povečanemu tveganju za pojav srčnega infarkta, ostali pa bi morali v izogib temu tveganju kavo uživati v manjših količinah in občasno. Dobro je tudi vedeti, da so prevelike količine kofeina povezane s slabšo absorpcijo kalcija.


Kakšne pozitivne učinke pripisujejo kavi?*
  • poleg tega, da kava nekoliko dvigne krvni tlak, lahko zmanjša tveganje za koronarno bolezen in varuje pred srčnim popuščanjem,
  • raziskave povezujejo pitje kave z izboljšanjem metabolizma glukoze, zmanjšanim tveganjem za diabetes tipa 2 in s spodbujanjem izgubljanja telesne teže pri pretežkih bolnikih,
  • zmerno do pogosto pitje kave lahko zmanjša tveganje za več vrst rakov,
  • kaže, da kava tudi zmanjša tveganje za demenco in Parkinsonovo bolezen,
  • pri pivcih kave naj bi bilo tveganje za razvoj depresije pomembno zmanjšano,
  • kava naj bi upočasnila napredovanje bolezni pri alkoholni cirozi, hepatitisu C in nealkoholni maščobni bolezni jeter,
  • kava je lahko koristna tudi pri sindromu suhih oči, golšavosti in pri preprečevanju okužbe z odporno bakterijo MRSA,
  • da bi ugotovili, ali pitje kave zmanjša umrljivost zaradi različnih vzrokov, so 13 let spremljali 229,119 moških in 173,141 žensk, starih 50-71 let. Ugotovili so, da pitje kave zniža vse vzoke smrtnosti za več kot 10 odstotkov (NEJM 2012; 366(20):1891-904).


Kakšne negativne učinke pripisujejo kavi?*
  • povišan krvni tlak, 
  • srčni infarkt (čeprav nekatere študije pravijo, da pitje kave lahko zmanjša tveganje za kap za do 25%),
  • anksioznost, 
  • nespečnost, 
  • tresavica, 
  • odtegnitveni simptomi in 
  • potencialno povečano tveganje za zeleno mreno (glavkom).

Ni komentarjev:

Objavite komentar